Турция е оставила отворена вратата за кандидатурата на Швеция да се

...
Турция е оставила отворена вратата за кандидатурата на Швеция да се
Коментари Харесай

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Турция е оставила отворена вратата за кандидатурата на Швеция да се причисли към НАТО, в случай че Стокхолм покаже воля и увереност.

" Вратата за Стокхолм в този момент не е затворена, само че по какъв начин ще напредне процесът, темпото му и по кое време ще завърши зависи от стъпките на Швеция ", сподели Ибрахим Калън за турската телевизия NTV.

Новото държавно управление на Швеция е " откровено и старателно в това отношение. Но то не разполага с задоволително принадлежности, с цел да предприеме правни дейности ", с цел да отговори на опасенията за сигурността на Турция, сподели той.

Миналата година в Швеция беше направена конституционна корекция, която влезе в действие през януари, сподели Калин, добавяйки, че нов закон за битка с тероризма в този подтекст ще влезе в действие на 1 юни.

" Когато го завършат след към два месеца, ще бъде допустимо да подхващат по-решителни, съответни и ползотворни стъпки за справяне с нашите опасения за сигурността ", сподели той.

Законът ще влезе в действие през юни, сподели Калън и добави, че тогава " ще забележим какъв брой бързо ще се движат ".

Швеция и Финландия подадоха заявление дружно, само че Финландия зае " градивна позиция както във връзка с структурирането на ПКК, по този начин и на терористичната организация Фетула (FETO), премахването на рестриктивните мерки в региона на отбранителната промишленост и включването на Турция в стратегии като като PESCO в границите на Европейския съюз ", сподели той.

Постоянното структурирано съдействие или PESCO е част от политиката на Европейски Съюз за сигурност и защита.

Финландия със своето градивно отношение зае " по-прозрачна и по-плодотворна позиция " във връзка с настояванията на Турция, добави той.

Комисията по външни работи на турския парламент утвърди в четвъртък законопроект за одобрение на кандидатурата на Финландия за НАТО.

Калън разяснява и други въпроси. 

Попитан за продажбата на самолети F-16 и комплекти за рационализация, Калън акцентира, че самолетите ще укрепят освен Турция, само че и НАТО.

По отношение на руско-украинската война той сподели, че има " доста мощен провоенен климат във Вашингтон, изключително в подтекста на руско-украинската война. Те желаят война, желаят войната да бъде удължена и за жалост, войната ще продължи. "

" Ще продължи да се ускорява. Разбира се, това е огромна загуба освен за Украйна, само че и за района и света ", сподели той.

Подчертавайки значимостта на опитите на Турция да приключи войната и да стартира договаряния, Калин сподели, че турският президент Реджеп Ердоган е направил доста начинания. Анкара постоянно е показвала кардинално и уравновесено отношение през цялото време.

Също по този начин, по отношение на нормализирането на връзките Анкара-Кайро, Калън сподели, че скорошното посещаване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Египет е било " доста значимо и продуктивно.

" Ние ясно имаме вяра, че нормализирането на турско-египетските връзки е от жизненоважно значение освен за двете страни, само че и за динамичността на района. Също по този начин е от изгода за Либия и Палестина. Това е в полза на целия район в битката против тероризма ", сподели той.

Припомняме, че през юни предходната година Финландия и Швеция подписаха меморандум с Турция, с цел да отговорят на опасенията на Анкара за сигурността, а висши дипломати и чиновници от трите страни организираха разнообразни срещи от този момент, с цел да обсъдят използването на тристранното съглашение.

Сред държавите-членки на НАТО само Унгария и Турция към момента не са утвърдили молбите на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР